March 10, 2008

Laddade ord...

Rulla ordet slaveri i munnen ett par varv, och reflektera sedan över vilken mentalbild och vilka tankar som då dyker upp. Jag vågar satsa en slant på att de flesta tänker på bomullsplantage i amerikanska södern. Det gjorde jag med, och det var det som gav upphov till min reflektion. För det är väl det som förknippas med termen slaveri. Färgade slavar som sliter under en vinande oxpiska svingad av en fetlagd vit man till häst. Och så var det ju.
Slaveri är och har varit så mycket mer, men vän av ordning kanske frågar sig vad det är som nu gör att jag halkat in här. Det var delvis en dokumentär om en afrikansk pojke som på 1700-talet kidnappades i Västafrika och fördes till Stockholm för att vara färgad kammarmusiker och underhållning. Han blev dock med tiden en fri man, fick anställning som regimentesmusiker och en där till en gård. Han fick i två äktenskap ungefär 17 barn, och är "anfader" till en gigantisk släkt med förgreningar över hela världen.
Jag läste också om slaveri motstånd i Europa, och kontra det att man inte hade slaverilagar på samma sätt som i de dåvarande kolonierna. Det målande och lite roliga är ju att "överdomaren" Lord Mansfield på slutet av 1700-talet slår fast i den första slaveridomen i England att slaveri inte finns i den Brittiska lagen och därmed inte existerade.
Men också det att det under 1600-talet var väldigt vanligt, men lite fint har gömts undan under andra termer. Bland annat så förslavades tusentals irländska katoliker under 16oo-talet av de Cromwellianska invansionstrupperna. Många deporterades sen till västindien där de slet jämsides med alla andra slavar.
En annan form av slaveri som inte direkt diskuteras, eller nämns så mycket, är de person som infångades till slaveri av pirater från de Nordafrikanska staterna så sent som på 1800-talet. Det kunde vara från kustbyar längst medelhavet eller fartyg som uppbringades, till och med utanför Gibraltar. Det lite intressanta i detta var att många av dessa pirater var engelska eller franska kapare som konverterade till Islam efter att England och Frankrike slutit fred och kaparverksamheterna minskats.

Sen så har jag lite smått lyssnat av diskussioner om modernt slaveri, att det fortfarande existerar i krigshärdar och i vissa länder på exempelvis arabiska halvön. Om det nu inte är i sin mer raffinerade form, som utveckaldes och gjordes framgångsrik av amerikanska rovbaroner. Där "arbetare" mot ockerpriser tvingas bo i "företagets" bostäder och handla i dess affärer. Det finns och har funnits under olika färger och former.

Tankar...

No comments: