November 16, 2007

Domedagssekt

Läste Göteborgs Posten (http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=380&a=382691) i morse och hittade en liten notis om en rysk domedagsekt i som förskansat sig i en grotta i Penza-regionen.

"Motståndet mot personnummer har länge funnits bland fundamentalistiska ortodoxa i Ryssland och beror bland annat på risken för att någon numreras med siffrorna 666 - djävulens nummer. Gruppen i Penza accepterar inte den officiella kyrkan, precis som otaliga andra ryska församlingar som ända sedan 1600-talet i olika omgångar sökt sig en fristad i otillgängliga delar av landet."

Mina tankar började givetvis skutta lite på väg till jobbet. Om fraktioner inom religiösa samfund, som får nog och flyr av olika anledningar. Sannolikheten att en gammal sådan glömdes bort i Stalins utrensningar är väl väldigt liten. Men det skulle ju faktiskt kunnat bli kvar en grupp från 1600 - 1700-tal fram till våra långt ut i någon otillgänglig region. Ryssland är ju ett stort land.

Det där med motståndet mot pass och personnummer, och förklaringen ovan verkar trolig. Men väcker andra tankar jag också haft emellanåt, ända sedan jag klurade på ett senare nedlagt WoD scenariot till GothCon. I Uppenbarelseboken så nämns ju på ett ungefär att när Antikrist och den falske profeten upp/nedstiger på jorden så skall alla de icke rätttrogna märkas av honom/dom. Exakt hur märkning går till kan man ju klura på, kan det vara en anledning till motstånd mot identifikationsnummer? Det finns ju högar av tolkningar av Uppenbarelseboken, både futuristiska och analytiska. Många bibelforskare verkar anse att man pekar finger mot Rom och händelserna där med de första kristna församlingarna. Även om många idag anser att en del av det man visste om förföljerserna där förr är överdrivet.

Allt detta har också fått mig att damma av ett gammalt projekt, som började som bakgrund till ett scenario men som flöt ut och blev början på en historia. Vi får se vart det tar vägen. Den involverar bland annat Tvillingtornen och det kändes inte riktigt rätt när iden vaknade.

Lev väl!

No comments: