November 26, 2007

Research

Den absolut viktigaste erfarenheten jag dragit av mitt arbete med postorderkatalogen är att research tar tid. Och i detta lite speciella fallet, helt otroligt mycket tid för att vara ärlig. Det kan i vissa fall ta ett par dagar och några lästa böcker att få information så att man kan få in en fyra eller fem varor. Det första man måste göra är att sätta sig in i produktgruppens utvecklingshistoria, och försöka hitta bra uppgifter om årtal rörande när en vara uppfanns. Fast än viktigare i sammanhanget, när blev varan kommersiellt tillgänglig för allmänheten. I många fall hittar man lätt patentdatum, men varan i sig behöver inte börjat säljas i större omfattning förrän långt senare. Men det är roligt, det är mycket obskyr kunskap, och insikt i hur folk levde vid denna tiden. Hollywood har förvanskat och förstört så mycket av ett historiskt arv, så det känns nästan som överlagd historieförfalskning. Det gör mig så irriterad, särskilt när man läser om allt som hände. Rövarbaroner och utnyttjade arbetare, och för att inte tala om Pinkerton och deras metoder.

En rolig sak jag upptäckt under vägens gång, det var att kofösare ansåg att dom idag så populära Levi's jeansen var sånt som bara bönder hade. Dom föredrog istället stadig byxor i ull, och inte sällan uniformsbyxor, som dom köpte av eller spelade av fattiga soldater. Byxor i stadigt ulltyg ansågs helt enkelt bättre på grund av sin slitstyrka.

Idag har jag researchat vapen igen, har gjort en uppsjö sökningar på nätet. Och framförallt då bland auktionshus som säljer gamla vapen. Och jag har hittat ett par lite roliga saker idag, bland annat ett "Cane rifle" (en spatserkäpp med lång pipa och enkel mekanism som laddas med ett gevärsskott.) och en "Ridpiske stilett" (en ridpiska där man som med en värjkäpp kan dra fram ett tunnt25 cm långt knivblad. Förra veckan så hittade jag en riktigt tuff dubbelskotts Deringer med ett tunnt knivlblad man kunde skjuta ut mellan piporna. Idogt researchande gör att man hittar roliga små saker tillslut. Och detta var en alldeles medveten och skamlös liten "teaser" inför det utomordentligt researchade vapenavsnittet i katalogen. :-)

Men nu är jag dessvärre allt för trött, så jag skall lägga mig och läsa i min nya bok från University of Ohio press, den handlar om salooner, kvinnor och bland annat prostitution i västern. Innan jag stänger ned så måste jag först bara avliva en myt. Att det flesta kvinnorna som arbetade på salooner var prostituerade. Det är en sanning med många modifikationer. Det är riktigt att det förekom prostitution överallt i western, och även på salooner. Det var dock lika vanligt, om inte vanligare, att kvinnor uppträde, var servitriser, eller dansade med kunder mot betalning, utan att erbjuda andra tjänster.

Lev väl!

No comments: